Bijzondere aanwinst voor het Hannemahuis

Bijzondere aanwinst voor het Hannemahuis

woensdag 14 maart 2007

Onlangs heeft de Ottema-Kingma Stichting uit Leeuwarden ruim 200 Harlinger tegels uit de zeventiende eeuw verworven en geplaatst in Gemeentemuseum Het Hannemahuis.

De bijzondere collectie tegels die nu is aangekocht, is afkomstig van de Franeker verzamelaar Klaas Regts die in ongeveer 25 jaar een fraaie verzameling tegels heeft opgebouwd. Fraaie gekleurde tegels met planten of dieren, granaatappels en druiventrossen, maar ook blauw/witte tegels met allegorische voorstellingen, herders, kastelen of tegels met Chinese hoekmotieven zijn in de collectie vertegenwoordigd. Het merendeel van de tegels is in of in de directe omgeving van Harlingen gevonden. Mede door het grootschalige onderzoek naar Fries aardewerk en Friese tegels dat in 2005 werd afgerond, is nu redelijk bekend wat er in Harlingen is gemaakt. Aan de voorstelling, de manier waarop de tegels zijn geschilderd en de dikte van de tegels is te zien dat ze uit de zeventiende eeuw stammen.

Het Hannemahuis had al een aardige tegelverzameling, maar deze aanwinst betekent een enorme kwaliteitsimpuls. Het grootste deel van de collectie zal dan ook deel gaan uitmaken van de permanente opstelling in het museum.