Boekenserie 'Fries Aardewerk' bekroond met Halbertsmaprijs

Boekenserie 'Fries Aardewerk' bekroond met Halbertsmaprijs

donderdag 12 oktober 2006

In de Sint-Piterkerk in Grou is op donderdag 12 oktober 2006 de boekenserie 'Fries Aardewerk' bekroond met de Joast Halbertsmaprijs. De prijs, bestaande uit 4000 euro en een oorkonde, werd overhandigd door de gedeputeerde van cultuur van de provincie Fryslân, de heer Mulder.

De Halbertsmaprijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt voor een wetenschappelijk werk over Fryslân op het gebied van geschiedenis, taal- en literatuurwetenschap en sociale wetenschappen. De omvangrijke serie 'Fries Aardewerk' bestaat uit zeven delen en gaat in ruim 1500 rijk geïllustreerde pagina's uitvoerig in op de geschiedenis en ontwikkeling van het Fries aardewerk, waarbij wordt ingezoomd op de talrijke fabrieken die in diverse Friese steden aardewerk hebben geproduceerd. De jury was unaniem van mening dat de schrijvers van de serie - wijlen Jan Gierveld, Sytse ten Hoeve, Adri van der Meulen, Jan Pluis, Paul Smeele en Pieter Jan Tichelaar - de prijs verdienden en vatte hun oordeel als volgt samen: "de serie 'Fries Aardewerk' bevat heel veel en nieuwe kennis over een belangrijk aspect van de Friese materiële cultuur, en deze kennis wordt op zeer aantrekkelijke wijze gepresenteerd. 'Fries Aardewerk' is in alle opzichten een monumentale uitgave geworden". 

De Ottema-Kingma Stichting is ingenomen met het feit dat het een dergelijk uniek project mede mogelijk heeft kunnen maken dankzij een financiële bijdrage. De boekenreeks is uitgegeven door Primavera Press [http://www.primaverapress.nl] in Leiden. Het eerste deel verscheen in 2000, terwijl het zevende deel in 2005 het licht zag.


De gelauwerden, met (van links naar rechts) mevrouw P. Schadd-de Boer (burgemeester van Grou) , Bertus Mulder (Gedeputeerde van cultuur), Paul Smeele, Adri van der Meulen, Jan Pluis, Sytse ten Hoeve, Anneke Gierveld (weduwe van Jan Gierveld) en Pieter Jan Tichelaar.