Jan Mankes op Rembrandtkaart 2024

Jan Mankes op Rembrandtkaart 2024

zaterdag 11 november 2023

Ieder jaar kunnen leden van de Vereniging Rembrandt kiezen welk met steun van de Vereniging aangeschaft kunstwerk als achtergrond op de Rembrandtkaart van het volgend jaar verschijnt.

Dit jaar verliep de stemactie anders dan in voorgaande jaren. Vanwege het 140-jarig bestaan van de Vereniging ging het deze keer niet om de gesteunde aankopen uit het voorgaande jaar, maar om de mooiste en beste aanwinsten sinds 1883.

Vijftig musea nomineerden een gesteunde aanwinst voor de stemactie. Uit al die inzendingen kozen bijna 5.500 stemmers hun favoriet. De verrassende winnaar met 810 stemmen was het Sneeuwlandschap met sloot van Jan Mankes. In 2011 is dit werk door de Ottema-Kingma Stichting aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en in bruikleen gegeven aan Museum Belvédère.

Jan Mankes, Sneeuwlandschap met sloot, 1913 | olieverf op doek, 31 x 43 cm

 

Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt ondersteunt musea bij de verwerving van vaak kostbare objecten. De 17 duizend leden van de Vereniging hebben op vertoon van hun Rembrandtkaart vrije entree tot ruim 125 musea in heel Nederland.