OKS ontvangt schenking Chinees porseleinen voorwerpen

OKS ontvangt schenking Chinees porseleinen voorwerpen

zaterdag 6 december 2008

Met enige regelmaat koopt de Ottema-Kingma Stichting kunstvoorwerpen aan die een aanvulling vormen op de verzamelingen. Minder bekend is dat ze ook met enige regelmaat schenkingen ontvangt die een bijzondere toevoeging betekenen. In veel gevallen vinden deze schenkingen plaats zonder dat eraan ruchtbaarheid wordt gegeven, maar soms heeft de schenker er geen bezwaar tegen als van het genereuze gebaar melding wordt gemaakt.

In december 2008 was weer zo’n gelegenheid, toen het echtpaar Beekhuis-Van der Graaf een vijftal Chinees porseleinen voorwerpen aan de OKS schonk. Het gaat om voorwerpen uit het eind van de achttiende eeuw, te weten een grote kom en een sauskom, beide gedecoreerd met vogels in een landschap, een fruitschaal, een treeft en een vierdelig kaststel in encre de Chine gedecoreerd en gehoogd met ijzerrood en goud.

Aardig is dat de voorwerpen in het bezit van het echtpaar Beekhuis-Van der Graaf zijn gekomen via de familie van de moeder van de heer Beekhuis, namelijk de familie Menalda. Vermoed wordt dat haar overgrootvader, Albert Menalda (1802-1881) de porseleinen stukken heeft aangekocht.