Ottema-Kingma Stichting koopt zilveren savonet

Ottema-Kingma Stichting koopt zilveren savonet

maandag 1 oktober 2007

De Ottema-Kingma Stichting heeft haar collectie Fries zilver weten uit te breiden met een fraai en interessant savonet. Het voorwerp is in 1733 vervaardigd in Leeuwarden door Andele Andeles. De savonet is bolvormig, glad en onbewerkt, met profielen in het midden, waar de savonet opent middels een scharnier.
Het object bevat een gravering met het gedeelde wapen Meckema Aylva, tussen twee schildhoudende eenhoorns.




Een savonet is een onderdeel van een manstoilet, in dit geval mogelijk van Hans Willem van Aylva (1722-1751). Het vermoeden bestaat dat hij het manstoilet kreeg rond zijn elfde jaar, de leeftijd dat het scheren aan de orde kwam. Dat zou overeenkomen met het jaar van vervaardiging (1733).

Van Aylva was militair, grietman van Baarderadeel, Gedeputeerde in de Raad van State en Dijkgraaf van Vijf Deelen.


De maker, Andele Andeles (1689-1754) werd in 1709 meester in Leeuwarden. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste Friese zilversmeden uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Zijn werk is zeer veelzijdig, zo werkte hij niet alleen in zilver maar ook in goud.

De opdrachtgevers van Andeles zijn te vinden in adellijke kring, diverse overheden en het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. In vergelijking met het werk van zijn Friese collega’s zijn de stukken van Andeles heel Hollands van stijl. Dat wil zeggen eenvoudige vormen, met weinig versieringen.