Zilverboek in de maak

Zilverboek in de maak

vrijdag 1 juli 2011

Tijdens het laatste OKS-symposium heeft de OKS een nieuwe publicatie over Fries goud en zilver aangekondigd. Deze publicatie wordt tot stand gebracht onder leiding van prof. dr Johan ter Molen, de huidige hoogleraar Toegepaste Kunsten en Kunstnijverheid vanwege de door de OKS ingestelde leerstoel.

De publicatie krijgt de vorm van een algemene studie over Friese edelsmeedkunst, met een aantal inleidende hoofdstukken en vervolgens een representatieve selectie van circa 400 Friese gouden en zilveren voorwerpen. Ongeveer de helft van deze voorwerpen wordt bewaard in Friese musea, terwijl de andere helft afkomstig is uit andere museale en particuliere collecties. Met de publicatie is dus niet beoogd om een merkenboek of bestandscatalogus samen te stellen.

Inmiddels is een team van auteurs samengesteld die elk vanuit hun eigen expertise een aandeel hebben in het boek. Naast het onderzoek zelf moet ook op andere fronten veel werk worden verzet om de publicatie tot een fraai resultaat te laten komen.

Eén van de belangrijkste en tevens moeilijkste taken is het fotograferen van alle voorwerpen die in het boek worden afgebeeld. De voorwerpen moeten nauwkeurig worden gepoetst, alvorens ze op hun mooist worden vastgelegd. Het fotograferen zelf is een lastige klus. Edelmetaal, en zeker zilver, reflecteert sterk, zodat er snel ongewenste effecten zichtbaar zijn. Voor fotograaf Tom Haartsen is het daarom bij iedere opname weer een uitdaging om de voorwerpen met de juiste glans en reflectie te fotograferen.

Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, dan zal het boek over Friese edelsmeedkunst in het najaar van 2013 gereed zijn.