18de-eeuwse spiegelblakers behouden voor Friesland
Dankzij een bliksemactie heeft de Ottema-Kingma Stichting (OKS) kunnen voorkomen dat een bijzonder, uit Friesland herkomstig erfgoed naar het buitenland is verdwenen. Het gaat om een set van vier zogeheten spiegelblakers van omstreeks 1760, die oorspronkelijk in de raadzaal van het oude stadhuis van Franeker hingen. De verzilverde blakers werden enkele generaties geleden verwijderd uit het stadhuis.
Op de TEFAF-antiekbeurs te Maastricht werden ze, tot verrassing van diverse experts, aangeboden, en stonden ze in de belangstelling van een aantal potentiële kopers, waaronder enkele buitenlanders. Door voortvarend op te treden wist de OKS de bijzondere voorwerpen te bemachtigen, zodat ze weer kunnen worden geplaatst in de zaal waar ze een paar honderd jaar hebben gehangen.
Het bestuur van de OKS handelde in dezen graag in de lijn van haar oprichter, de Leeuwarder notaris en kunstverzamelaar Nanne Ottema, van wie talloze ‘reddingsacties’ bekend zijn.
Het baart de OKS zorgen dat in kerken en openbare gebouwen op kostbare erfgoedobjecten helaas nog te vaak geen deskundig toezicht wordt gehouden, waardoor willens en wetens het risico wordt gelopen dat dergelijke bijzondere objecten verdwijnen uit hun veelal oorspronkelijke context. Om die reden heeft de OKS dan ook besloten om de spiegelblakers (OKS 2010-075, OKS 2010-076, OKS 2010-077 en OKS 2010-078) in eigendom te houden en in bruikleen te geven aan de gemeente Franekeradeel.