Ottema-Kingma Stichting koopt speciaal Koreaans porselein voor Keramiekmuseum Princessehof
Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft de twee verfijnde kommetjes van Koreaans porselein in langdurig bruikleen gekregen van de Ottema-Kingma Stichting. De stichting kocht het zeldzame porselein op speciaal verzoek van het museum. Beide kommetjes zijn per direct opgenomen in de vaste opstelling Van Oost naar West. De objecten komen uit de keizerlijke ovens van de Joseon-dynastie en stammen uit de late 15de of begin 16de eeuw. In de tentoonstelling vormen de kommetjes een belangrijke schakel tussen China en Japan in de ontwikkeling van porselein.
In Korea neemt tijdens de Joseon-dynastie (1392-1897), in navolging van China, de productie en specialisatie van porselein enorm toe. Het witte porselein is een luxeproduct en wordt eerst nog vervaardigd in kleine oplages op verschillende plekken in Korea. Vanaf circa 1460 wordt het geproduceerd in speciale ovens die onder keizerlijke controle staan. Hierdoor is de kwaliteit erg hoog en is het porselein uit deze periode vaak zeer verfijnd. Het Koreaanse witte porselein kenmerkt zich door simpele vormen en decoraties. Deze twee kommetjes met de verfijnd uitgesneden handvatten zijn hier een voorbeeld van.
Begin 17de eeuw vestigen Koreaanse pottenbakkers zich in Japan waardoor daar ook al snel porselein op hoog niveau wordt geproduceerd. De porseleinontwikkeling in Korea vormt daarmee een belangrijke schakel tussen China, de bakermat van het porselein, en Japan.
kommetje OKS 2018-012 | kommetje OKS 2018-013 |