Brandewijnkom met ovale, staande medaillons met o.a. Nieuw-testamentische voorstellingen en vruchtentoef

ObjectnummerNO 03787
VervaardigerBaardt, Harke
VervaardigingsplaatsBolsward (Nederland)
Datering 1688
ObjectnaamBrandewijnkom
MateriaalZilver
Standplaats Fries Museum
Afmetingen Hoogte 8.7 cm
Breedte 12.1 cm
Lengte 21.2 cm
Gewicht 318.0 gr
InventariskaartInzien? Neem contact op.
Nadere informatie?Mail met de standplaats

Omschrijving

Op een achtkantige standring staat een gewelfde, gegoten voet met een achtkantig, verhoogd en geprofileerd midden. Hierop rust de achtkantige kuip, eerst bol, daarna recht spreidend met een hol spreidende liprand. Onder de liprand zijn bevestigd twee gegoten, horizontaal liggende oren, driehoekig en à jour. De profilering bestaat uit enkele gladde profielen en een kabelbandje. Gegoten ornament: op de welving van de voet ovale liggende medaillons, met een golvende rand, omgeven door kwabornament. De oren bestaan uit twee gegranuleerde antithetische s-vormige voluten, waartussen twee mascarons. Gegraveerd ornament: op de wand van de kuip ovale, staande medaillons, omgeven door krulwerk, met onderaan een vruchtentoef. Middenvoor een alliantiewapen, gedekt door een helm, omgeven door rankwerk. Manlijk wapen: gedeeld; rechts een halve Friese adelaar, links: doorsneden; boven: een edelteken; onder: drie klavers (2-1). Vrouwlijk wapen: gedeeld; rechts: een halve Friese adelaar, links: doorsneden; boven: huismerk, onder drie klavers (2-1). In de andere medaillons v.l.n.r.: de annunciatie, rust op de vlucht naar Egypte, de Emmaüsgangers, de aanbidding der Herders, Christus in Gethsemane, het Geloof (met kruis en boek), de vlucht naar Egypte. Onder op de standring is gegraveerd in drukletters: PITTER.FOPPES.TEECKKE.WELLEMS.1688. Belastingstempel J onder op de bodem.

De kom is waarschijnlijk eigendom geweest van het echtpaar Pieter Foppes uit Wommels en Taetske Willems uit Wirdum dat in 1665 te Wommels is gehuwd.

Documentatie

  • Fries zilver : catalogus Fries Museum Leeuwarden
  • Wiekslag van vijf eeuwen, 1455-1955 : catalogus van de tentoonstelling van Bolswards zilver / Wassenbergh, A.
  • Catalogus zilvertentoonstelling Stedelijk Museum de Lakenhal, Leiden, 27 juli - 30 sept. 1935
  • Catalogus der tentoonstelling van antieke goud- en zilverwerken : Friesch Museum te Leeuwarden 15 Augustus-15 September 1927
  • Friese snakerijen : kwabornamentiek in Friesland, invloed van elders en eigen interpretatie / Molen, J.R. ter